Over Dry Needling

Dry needling is een speciale methode binnen de fysiotherapie. Met behulp van kleine naalden worden de spieren aangeprikt, hierdoor zullen deze snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt er een droge acupunctuurnaald gebruikt,  er wordt dus geen vloeistof in de spieren gespoten. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling wordt er één naald gebruikt waarmee de spieren kort worden geprikkeld. De spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd, zijn de pijn veroorzakers en worden bij deze methode aangepakt. De fysiotherapeut zal beginnen met een gericht onderzoek naar de klachten. Er wordt specifiek gezocht naar de ‘’triggerpoints’’. De fysiotherapeut zal vervolgens deze ”triggerpoints” behandelen om de spieren laten te ontspannen.

Triggerpoints:

Onder een triggerpoint worden kleine verkrampingen verstaan. Deze triggerpoints veroorzaken zowel pijn in de nabijgelegen zenuwbanen als in de spier zelf. Triggerpoints kunnen in elke spier voorkomen. Een triggerpoint uit zich in stijfheid of pijn in een spier. Een triggerpoint kan op tal van manieren in het menselijk lichaam ontstaan, onder andere via: overbelasting, slaaptekort, chronisch (verkeerde houding in een lange periode), acuut (verkeerde beweging) of een afwijking in de voeten. Ook stress en/of een hoge werkdruk kunnen bijdragen een triggerpoints.

Dry Needling behandeling

De behandeling begint altijd met een anamnese en lichamelijk onderzoek, hierbij analyseert de fysiotherapeut de klachten. Vervolgens worden de spieren onder de loep genomen om de pijn te achterhalen. Verder zal de fysiotherapeut gericht op zoek gaan naar de bewuste triggerpoints. Nu de juiste triggerpoint bepaald zijn, worden deze aangeprikt met een naaldje. Na de behandeling krijgt de patiënt advies en oefeningen mee om de verbeterde situatie intact te houden.

Hoe voelt de behandeling?

U voelt het naaldje bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, dit geeft een soort kramp gevoel. Hierna ontspant de spier zich en kunt u meestal direct weer gemakkelijk bewegen. Het kan even vermoeid aanvoelen, maar dat is van korte duur.

Afspraak maken

Deze methode kunt u laten behandelen bij Fysio Barendrecht. Maak vandaag nog uw afspraak, of kijk even op zorgkaart Nederland voor onze reviews 

Dry Needling