Ruim 23% van de Nederlanders bezoekt wel eens een fysiotherapeut. Een bezoek aan de fysiotherapeut is heel normaal en kan bij veel verschillende klachten helpen. In de meeste gevallen gebeurt dit na een operatie of het oplopen van een blessure, maar er zijn talloze andere redenen om naar de fysiotherapeut te gaan. Hier leest u meer over de tien meest voorkomende klachten binnen de fysiotherapie.
De 10 meest voorkomende klachten binnen fysiotherapie zijn:
- Lage rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. In de meeste gevallen, ongeveer 90%, is er geen sprake van een hernia of andere schade aan de rug. Vaak verdwijnt lage rugpijn vanzelf, en het is belangrijk om zo snel mogelijk weer uw dagelijkse bezigheden op te pakken.
- Nekklachten
Nekklachten zijn een andere veelvoorkomende reden om een fysiotherapeut te bezoeken. De nek is een complex deel van het lichaam, bestaande uit spieren, gewrichten en zenuwen. Een verkeerde beweging of houding kan al snel pijn veroorzaken. Hoe de klacht er ook uitziet, het is belangrijk om snel hulp te zoeken bij een fysiotherapeut.
- Chronische pijn
Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die langer dan drie maanden aanhoudt. Dit kan het gevolg zijn van een eerdere blessure, maar ook emoties, gedachten en gedrag kunnen de pijn beïnvloeden. Naar schatting lijdt één op de vijf Nederlanders aan chronische pijn. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
- Sportblessures
Sporten is goed voor de gezondheid, maar kan ook leiden tot blessures. Denk aan verstuikingen, spierblessures of peesontstekingen. Sportblessures zijn goed te behandelen bij een fysiotherapeut, met als doel u zo snel mogelijk veilig terug te laten keren naar uw sportactiviteiten.
- Knieblessures
Knieklachten komen veel voor en kunnen op verschillende plekken in het kniegewricht ontstaan, zoals de banden, pezen, spieren, menisci of het kraakbeen. Slijtage, ook wel artrose genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van knieklachten. De pijn kan acuut optreden, bijvoorbeeld door een val, maar zich ook langzaam ontwikkelen door overbelasting.
- Enkelklachten
Enkelblessures, zoals een enkelverzwikking, komen regelmatig voor. Hierbij kunnen de enkelbanden en spieren beschadigd raken. Andere veelvoorkomende klachten zijn enkelfracturen en verminderde beweeglijkheid van de enkel. Deze klachten kunnen vaak goed behandeld worden met fysiotherapie.
- Schouderklachten
Schouderklachten komen vaak voor, vooral bij mensen die veel sporten of hun schouder belasten. Typische oorzaken zijn een slijmbeursontsteking of peesontsteking door overbelasting. Veel voorkomende symptomen bij schouderklachten zijn:
- Pijn rondom het schoudergewricht
- Uitstralende pijn naar de armen of nek
- Bewegingsbeperkingen
- Pijn bij het liggen op de schouder
- Artrose
Artrose is een veelvoorkomende aandoening van de gewrichten, waarbij het kraakbeen tussen de botten is aangetast. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid. Hoewel artrose niet te genezen is, kan fysiotherapie helpen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.
- Heupklachten
Heupklachten komen vaak voor bij oudere mensen en zijn vaak het gevolg van slijtage of artrose. Ook overgewicht of een val kunnen heuppijn veroorzaken. Het is belangrijk om bij heupklachten zo veel mogelijk te blijven bewegen en een fysiotherapeut te raadplegen om verdere klachten te voorkomen.
- Rugklachten
Rugklachten zijn zeer divers en kunnen in de boven-, midden- of onderrug voorkomen. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid en spanning in de rugspieren. Deze klachten kunnen acuut ontstaan door een verkeerde beweging, maar ook geleidelijk verergeren door bijvoorbeeld een slechte houding.
Fysiotherapie biedt ondersteuning bij al deze klachten door pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en u te begeleiden in een veilig herstel. Neem contact op met een fysiotherapeut om te bespreken hoe zij u kunnen helpen.