Fysiotherapie bij een gebroken pols

Een gebroken pols komt veel voor en kan bij iedereen anders zijn. Gelukkig is een polsbreuk meestal goed te behandelen. Met de juiste begeleiding, waaronder fysiotherapie, kan het herstelproces aanzienlijk worden versneld.

Wat is een polsbreuk?

De botten die bij de pols horen zijn het spaakbeen (distale radius) en de ellepijp (ulna). Bij een polsbreuk is er sprake van een scheur of breuk in een van deze botten, of soms beide. In sommige gevallen kunnen de botstukken van hun plaats verschuiven, wat het herstel ingewikkelder maakt. Naast een botbreuk kan er ook letsel ontstaan aan de spieren, banden en het gewrichtskapsel.

De meeste polsbreuken worden behandeld met een gipsspalk, maar soms is het nodig dat de botstukken eerst worden teruggezet. Na het zetten van de pols wordt deze alsnog in het gips gezet om verdere genezing mogelijk te maken.

Oorzaken van een gebroken pols

De meest voorkomende oorzaak van een gebroken pols is een val. Een van de meest voorkomende polsbreuken is de zogenaamde 'Colles-fractuur', die ontstaat wanneer de pols naar achteren klapt bij een val. Dit type breuk komt vaker voor bij ouderen, omdat jongere mensen meer kracht nodig hebben om het spaakbeen te breken.

Een ander, minder voorkomend type is de 'Smith-fractuur', waarbij de pols naar voren klapt. Bij deze breuk blijft de schade meestal buiten het gewrichtsvlak. Naast vallen kunnen ook ongevallen of verkeerde bewegingen leiden tot een polsbreuk.

Symptomen van een gebroken pols

De symptomen van een gebroken pols kunnen per persoon verschillen, maar de meest voorkomende zijn:

  • Toenemende pijn bij beweging van de pols.
  • Een afwijkende stand van de pols.
  • Zwelling in de hand en pols.
  • Beperkte bewegingsvrijheid in de pols en vingers.
  • Hevige pijn in de pols.

Behandeling na gips

Na een periode in het gips kan de pols verzwakt zijn. Het is daarom belangrijk om oefeningen uit te voeren om de mobiliteit en kracht in de pols terug te krijgen. Deze oefeningen worden vaak gegeven in het ziekenhuis of door een fysiotherapeut. Door deze oefeningen een paar keer per dag te doen, kunt u het herstel versnellen.

Het herstel van een gebroken pols duurt gemiddeld drie maanden. In ernstige gevallen kan het herstelproces echter zes tot twaalf maanden duren. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in dit proces door het verbeteren van de functie en kracht van de pols.

Neem contact op met een fysiotherapeut voor begeleiding en ondersteuning tijdens uw herstel.

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Blessures

Valpreventie in Barendrecht

Lees artikel
Behandelmethode
Blessures

Fysiotherapie na een meniscus blessure

Lees artikel
Behandelmethode
Over fysiotherapie

Wat is shockwavetherapie

Lees artikel