Revalidatie bij hartfalen

Het hart is de drijfveer van het lichaam en speelt een cruciale rol in het rondpompen van bloed. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Tegelijkertijd heeft het hart zelf ook voeding en beweging nodig om optimaal te kunnen functioneren. Fysiotherapie kan hierbij ondersteunen, vooral wanneer u te maken heeft met hartfalen.

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij het hart niet meer optimaal functioneert. Dit kan variëren van een verstoord hartritme tot problemen met het rondpompen van bloed. Enkele veelvoorkomende vormen van hartproblemen zijn:

  • Een hartinfarct
  • Hartklepaandoeningen
  • Hartspierziekte (cardiomyopathie)
  • Angina pectoris
  • Hartritmestoornissen
  • Endocarditis (ontsteking van het hart)
  • Revalidatie na een openhartoperatie (zoals een bypass of hartklepoperatie)
  • Herstel na een dotter- of stentbehandeling
  • Situaties na het plaatsen van een pacemaker of ICD
  • Aangeboren hartafwijkingen

Het hart is de drijfveer van het lichaam.

Klachten bij hartfalen

Hartfalen gaat vaak gepaard met symptomen zoals kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en vermoeidheid. Meestal ontstaat een combinatie van klachten die aanleiding geven tot verder onderzoek en een multidisciplinaire behandeling. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met cardiologen, fysiotherapeuten en voedingsdeskundigen.

Waarom fysiotherapie bij hartfalen

Fysiotherapie speelt een essentiële rol in de revalidatie na hartfalen. Een fysiotherapeut stelt een trainingsschema op dat volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals uw leeftijd, huidige conditie, medische geschiedenis, medicatie en persoonlijke doelen.

Iedere patiënt heeft unieke wensen en uitdagingen. Voor de een kan traplopen een uitdaging zijn, terwijl een ander hoopt weer intensieve sportactiviteiten op te pakken. De fysiotherapeut houdt rekening met deze verschillen bij het opstellen van het trainingsschema. Daarnaast werkt de fysiotherapeut vaak samen met specialisten, zoals cardiologen, psychologen en voedingsdeskundigen, om een volledig herstel te ondersteunen.

Wat houdt het trainingsprogramma in?

Een trainingsprogramma voor hartfalen duurt meestal ongeveer zes maanden. Het doel is om uw fysieke conditie te verbeteren, u meer vertrouwen in uw lichaam te geven en uw kwaliteit van leven te herstellen. Het programma bestaat uit vier onderdelen:

  1. Fietstraining
  2. Looptraining
  3. Krachttraining
  4. Circuittraining (training van spieren met behulp van apparaten)

Naast fysieke training wordt ook hartrevalidatie aangeboden, waarmee het risico op een terugval wordt verminderd en u beter leert omgaan met de beperkingen die hartfalen met zich meebrengt. Dit revalidatietraject helpt u om uw leven weer op de rit te krijgen.

Hartrevalidatie thuis

Vanwege de huidige ontwikkelingen, zoals de coronapandemie, is het in veel gevallen mogelijk om hartrevalidatie vanuit huis te volgen. Vraag uw fysiotherapeut naar de mogelijkheden en bespreek welk traject het beste bij uw situatie past.

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Blessures

Valpreventie in Barendrecht

Lees artikel
Behandelmethode
Blessures

Fysiotherapie na een meniscus blessure

Lees artikel
Behandelmethode
Over fysiotherapie

Wat is shockwavetherapie

Lees artikel