Revalidatie na een achillespees blessure

De achillespees is een belangrijke pees in het been en speelt een grote rol bij (hard)lopen en springen. Wanneer de achillespees een blessure heeft, kan het minder klappen opvangen dan normaal en dit kan op langere termijn klachten opleveren, zowel tijdens het bewegen als bij rust. Een blessure aan de achillespees kan ontstaan door te veel belasting en te veel rekking in de pees, maar ook door een te snelle opbouw in het sportschema. Het heeft tot gevolg een verminderde structuur in de pees.

Fysiotherapie aan huis rijsoord

Fysio Barendrecht

Achillespees blessure

Onderzoek heeft aangetoond dat gemiddeld 10% van de hardlopers een achillespees blessure heeft en dat de kans het grootst is bij sporters tussen de 30-60 jaar oud. Maar 33% met een achillespees blessure doet niet aan sport. Het is dus per persoon anders waar de blessure vandaan komt. De blessure wordt voornamelijk veroorzaakt door een ontsteking. De blessure kunt u herkennen aan een van de volgende punten:

  • Geleidelijk ontstane pijn.
  • Lokale zwelling en pijn van de achillespees.
  • Er kan minder worden gesport of de sportprestaties zijn minder goed.
  • Vaak is er sprake van ochtendstijfheid.
  • De pijn bevindt zich net boven de hiel of tot maximaal 7 cm boven de hiel.

De achillespees is een belangrijke pees in het been en speelt een grote rol bij (hard)lopen en springen.

Revalidatie Achillespees blessure

Komt in balans

Het is dan ook lastig om een goede balans te vinden tussen sport en rust. Hierbij kan een fysio helpen. Deze kijkt samen met u wat de goede balans wat bij uw persoonlijke situatie past, maar ook in welke hoeveelheid u uw sportschema per keer kunt opbouwen. Daarnaast kunnen zij helpen bij een grotere belastbaarheid van uw achillespees, zodat deze in het vervolg meer kan hebben bij het sporten. Hoe sneller u zich laat helpen, hoe groter de kans op een volledig herstel.

Verminderen achillespees blessure

Een achillespees blessure kan op meerdere manieren verminderd worden. Kijk als eerste goed naar de houding tijdens het lopen. Door een goede houding wordt de achillespees niet maximaal belast en verkleint de kans op een achillespees blessure. Hier kunt u samen met uw fysiotherapeut naar kijken. Wat ook kan helpen is om naar een manische therapeut te gaan. Deze zal door middel van kleine manipulaties druk op de achillespees verkleinen, waardoor u minder klachten ervaart tijdens het lopen. Daarnaast zijn er bepaalde bewegingen die je kunt gebruiken om klachten te verminderen. Ook hier kan een fysio bij helpen.

Rust nemen bij een achillespees blessure

U kunt zelf goede rust nemen na een inspannende situatie, om zo klachten te verminderen na het hardlopen. Mochten de klachten wat heviger zijn, is het koelen van de achillespees ook altijd een optie. Belangrijk is u genoeg rust neemt, zodat uw achillespees kan helen. Rust betekent alleen niet dat u moet stilzitten, omdat beweging wel goed is voor de doorbloeding van uw klacht en kan helpen bij een spoediger herstel van de achillespees. Onderzoek toont wel aan dat een behandeling door een fysiotherapeut voor betere resultaten zorgt dan slechts rust nemen.

Raadpleeg direct een arts in een van de volgende gevallen:

  • Als je pijn abrupt ontstaan is.
  • Als je een knap hebt gevoeld in je achillespees.
  • Als je het idee hebt dat er een ‘kuiltje’ voelbaar is in de achillespees.
  • Als je niet meer op je tenen kunt staan.

Meer informatie over Fysio Barendrecht?

Wilt u wat meer informatie over Fysiotherapie Barendrecht? Neem dan contact met ons op!

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Weekenden en avonden - Op afspraak

Locatie

Achterom 1A Barendrecht
Telefoon: 0180 849 257
Email: info@fysio-barendrecht.nl