Fysiotherapie bij kaakklachten
Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen aanbevelen om de spieren en gewrichten in het gezicht en de kaak te versterken of juist te ontspannen. Dit omvat het verbeteren van de bewegingen van de kaak, het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een goede houding. Bovendien kunnen fysiotherapeuten ook technieken toepassen zoals massage en manuele technieken om pijn te verlichten.
Het is belangrijk om te benadrukken dat een fysiotherapeut geen vervanging is voor een tandarts of kaakchirurg. Sommige kaakproblemen vereisen chirurgie of andere medische ingrepen en een tandarts of kaakchirurg is de meest gekwalificeerde professional om deze problemen te diagnosticeren en te behandelen. Daarom raden we altijd aan om eerst te overleggen met een tandarts of kaakchirurg voordat je een fysiotherapeut bezoekt.
Persoonlijke aanpak
Kwaliteit
Goed bereikbaar
Bij welke kaakklachten helpt fysiotherapie?
In samenwerking met een tandarts of kaakchirurg kan een fysiotherapeut echter een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de gezondheid van het kaakgebied. Door regelmatige behandelingen bij een fysiotherapeut kun je de functionaliteit van de kaak verbeteren en pijn en ongemak verminderen.
Een fysiotherapeut kan helpen bij verschillende klachten aan de kaak:
- Pijn in de kaak: Pijn in de kaak kan worden veroorzaakt door spierspanning, stijfheid, ongelijke druk op het TMJ, of letsel aan de kaak of het gebied eromheen.
- Kaak-stijfheid: Kaak-stijfheid of beperkte beweeglijkheid van de kaak kan worden veroorzaakt door spierspanning of letsel aan het gewricht zelf.
- Klikken en knarsen: Klikken of knarsen in de kaak tijdens het praten of kauwen kan wijzen op problemen met het kaakgewricht.
- Tinnitus: Sommige mensen ervaren tinnitus of oorsuizen in combinatie met kaakproblemen.
- Hoofdpijn: Kaakproblemen kunnen ook leiden tot hoofdpijn of migraine.