Wat is COPD en wat kan fysiotherapie voor u betekenen? In Nederland hebben naar schatting ruim 600.00 mensen last van COPD. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ook wel chronische obstructieve longaandoening genoemd. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die gekenmerkt wordt door een vernauwing van de luchtwegen.
Wat is COPD en wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
Een piepende ademhaling, veel slijm opgeven, veel hoesten, enorme vermoeidheid en longaanvallen. Het zijn tekenen van COPD, een blijvende longziekte . Medicijnen kunnen de aandoening wel draaglijker maken en enkele nieuwe behandelmethoden kunnen het leed verlichten. Als patiënt met beginnend COPD zul je eerst klachten krijgen bij inspanning als hardlopen of tegen de wind in fietsen. Ben je al langer patiënt dan zal je ook klachten krijgen bij traplopen of een stevige wandeling.
Oorzaak COPD?
De grootste oorzaak van COPD is roken. Rook veroorzaakt een lang aanhoudende ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De beschadiging aan het slijmvlies verergert geleidelijk met de jaren, waardoor de klachten vaak pas na het veertigste levensjaar merkbaar worden. Andere mogelijkheden die kans op COPD kunnen veroorzaken zijn?
- Astma en die jarenlang niet goed behandeld is
- Lange tijd heeft gewerkt of gewoond in een omgeving met veel stof, steengruis, smog, nevel en rook.
- Lange tijd gebruik van waterpijp
- Wanneer de vrouw tijdens de zwangerschap rookt, heeft de baby later ook meer op kan COPD
- Kinderen die op jonge leeftijd rook hebben ingeademd
COPD wordt niet veroorzaakt door allergieën.
‘COPD is een sluipende ziekte’
Stadia van COPD
Er wordt bij de ziekte COPD onderscheid gemaakt in 4 fases:
GOLD 1 – lichte COPD. In stadium 1 is er sprake van een lichte beperking van de luchtstroom. Patiënten zijn in dit stadium niet altijd bewust dat hun longfunctie abnormaal is.
GOLD 2 – matige COPD. In dit stadium veroorzaakt de beperking van de luchtstroom klachten als hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. Patiënten komen gewoonlijk in dit stadium vragen om een medische behandeling.
GOLD 3 – ernstige COPD. In dit stadium is de beperking van de luchtstroom verder verminderd. Patiënten klagen over toegenomen benauwdheid, vermoeidheid, beperkingen in dagelijkse activiteiten en herhaalde verergeringen die allen een uitwerking hebben op de kwaliteit van leven.
GOLD 4 – zeer ernstige COPD. Dit stadium wordt gekenmerkt door een zeer ernstige vermindering van de luchtstroom, zo ernstig dat de beperking ook invloed heeft op hart en vaten. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof noodzakelijk. De klachten zijn zo ernstig geworden dat tijdelijke verslechteringen levensbedreigend kunnen zijn.
Wat kan jezelf doen tegen COPD?
COPD is een chronische ziekte en is niet te genezen. Wie COPD heeft zou daar helaas mee leren om te gaan.
- Beweeg voldoende
- Gebruik de medicijnen
- Stop met roken
- Vermijd meeroken
- Let op uw gewicht en eet gezond
- Ga in behandeling bij een fysiotherapie
Kan fysiotherapie helpen bij COPD?
Het grootste probleem bij COPD is het gebrek aan zuurstof. Fysiotherapie bij COPD is niet gericht op het genezen van COPD (dit is helaas niet mogelijk), maar om de ziekte zo goed mogelijk af te remmen. Het doel van fysiotherapie is het lichaam zo gezond mogelijk te maken, zodat het lichaam beter in staat is zuurstof op te nemen en te vervoeren. Ook bij problemen met slijm kan de fysiotherapeut effectieve manieren aanleveren om het slijm los te maken. Een goede dagindeling maken kan helpen om beter met COPD om te leren gaan.