Osteoporose

Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. Osteoporose is een aandoening van de kwetsbaarheid van botten. De kwaliteit van de botstructuur verslechtert door een toename van botafbraak en een vertraging van botopbouw. Osteoporose wordt vaak verward met artrose, maar het zijn verschillende aandoeningen. Het menselijk lichaam maakt continu nieuw botweefsel aan en breekt continu botweefsel af. Meestal breken we tot de leeftijd van 35 minder botweefsel af dan dat we nieuwe botten aanmaken. In dit geval is de toename van het botweefsel groter dan de afname. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van nieuw bot af; dit is een normaal onderdeel van het verouderingsproces. De botmassa wordt dus veel kleiner en hoe minder botmassa, hoe kwetsbaarder het bot. Bij osteoporose wordt het calciumgehalte in de botten aanzienlijk verlaagd, wat ook de botstructuur verandert. Dit vermindert de sterkte van de botten waardoor er broze botten ontstaan, deze broze botten zullen gemakkelijk breken. Osteoporose is een systemische botziekte. Het brozer worden van de botten vindt niet alleen plaats op de plek waar u een bot breekt; het is een aandoening die het hele lichaam treft.

Hoe ontstaat osteoporose?

Tot ongeveer uw 35e levensjaar komt er meer botweefsel bij dan dat er botten worden afgebroken. Vanaf uw 40e levensjaar keert de situatie echter om: er wordt meer botweefsel afgebroken dan dat erbij komt. De botmassa neemt af, hoe minder botmassa, hoe zwakker de botten. Maar dit betekent niet dat iedereen osteoporose zal krijgen. Er zijn een aantal elementen die het risico op osteoporose vergroten, dit zijn: De leeftijd, een eerdere botbreuk die plaats heeft gevonden na uw 50e levensjaar, een te snel werkende schildklier, alcohol, roken, weinig lichaamsbeweging, een te laag lichaamsgewicht en een te kort aan vitamine D.

Klachten van osteoporose

Van osteoporose merkt u eigenlijk niet veel, het brengt geen pijn of andere moeilijkheden met zich mee. U merkt echter iets van osteoporose als u iets breekt, u zal dan veel pijn voelen en door de breuk kan uw houding veranderen of kunnen uw botten een andere houding aannemen. Door osteoporose neemt de botsterkte af en zakken de wervels langzaam in. Dit veroorzaakt vooral pijn bij het opstaan ​​en bewegen. Als u eenmaal iets breekt, is de kans om het een tweede keer te breken groter.

Gerelateerde artikelen

Behandelmethode
Chronische Pijn

Fysiotherapie bij carpaletunnelsyndroom

Lees artikel
Klachten
Over fysiotherapie

De 10 meest voorkomende klachten binnen fysiotherapie

Lees artikel
Behandelmethode
Klachten

Fysiotherapie bij tinteling in de voeten

Lees artikel