Fysiotherapie bij een gebroken pols

fysiotherapie bij een gebroken pols – Een gebroken pols komt bij veel mensen voor. Bij iedereen is een polsbreuk weer anders.  Een gebroken pos is vaak goed te behandelen.

Fysiotherapie aan huis rijsoord

Fysio Barendrecht

Polsbreuk

De botten die bij de pols horen zijn het spaakbeen (distale radius) en de ellepijp (ulna) . Bij een polsbreuk is er sprake van een breuk in 1 van deze 2 botten of beide. Vaak gaat het om een scheur is het bot, maar het kan ook zo zijn dat de botstukken van hun plaats zijn verschoven.

Er kan er ook nog letsel ontstaan aan de weke delen, dit zijn spieren, banden en het gewrichtskapsel. De meeste botbreuken worden behandeld met een gipsspalk, maar in sommige gevallen zal de pols gezet moeten worden. Na dat het bot gezet is zal er alsnog een gipsspalk geplaatst moeten worden.  

Oorzaken van een gebroken pols

Er zijn talloze oorzaken voor een gebroken pols. De zogenaamde ‘Colles fractuur’ is de meest voorkomende breuk aan het spaakbeen. Deze breuk ontstaat als de pols naar achteren klapt, dit kan komen door bijvoorbeeld een val. Deze breuk komt vaak voor bij oudere, dit komt omdat er op jongere leeftijd veel meer kracht nodig is om het spaakbeen te breken.

De ‘Smith fractuur’ komt veel minder vaak voor. Hierbij is de pols voorover geklapt, maar blijft de breuk buiten het gewrichtsvlak.

De grootste oorzaak van een gebroken pols is een val, maar ook een ongeluk of een verkeerde beweging kunnen tot een polsbreuk lijden.

Symptomen van een gebroken pols

Voor iedereen is het gevoel van een gebroken pols anders, maar de meest voorkomende symptomen van een gebroken pols zijn:

  • Toenemende pijn bij bewegen van de pols
  • Afwijkende pols stand
  • Zwelling in de hand/pols
  • Bewegingsbeperking van pols en vinger
  • Hevige pijn in de pols
gebroken-pols

Behandeling na gips

Na lange tijd in het gips kan de pols erg verzwakt zijn. Het is belangrijk om na het gips oefeningen uit te voeren met de hand/pols. Deze oefeningen zijn te krijgen in het ziekenhuis of bij een fysiotherapeut. Het is belangrijk de oefeningen een paar keer per dag te doen om het herstel van de pols zo snel mogelijk te maken. Gemiddeld duurt het herstel 3 maanden, maar in ernstige gevallen kan dit wel zes t/m twaalf maanden duren. 

Meer informatie over Fysio Barendrecht?

Wilt u wat meer informatie over Fysiotherapie Barendrecht? Neem dan contact met ons op!

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Weekenden en avonden - Op afspraak

Locatie

Achterom 1A Barendrecht
Telefoon: 0180 849 257
Email: info@fysio-barendrecht.nl