Fysiotherapie bij schouder uit de kom.

Schouder uit de kom? Het schoudergewricht is door middel van de bouw van de botten het meest instabiele gewricht van het lichaam. Een schouder uit de kom is niet prettig. Het is erg pijnlijk en je wil er alles aandoen dat het in de toekomst niet nog is gebeurd. Een ander woord voor schouder uit de kom is schouderluxatie.

Fysiotherapie aan huis rijsoord

Fysio Barendrecht

Oorzaken schouder uit de kom:

Er zijn verschillende redenen waardoor een schouderluxatie kan ontstaan. In de meeste gevallen schiet een schouder uit de kom door een val op de schouder/arm, maar ook door een stevige duw of een verkeerde beweging kan schouderluxatie optreden. De kan is groot dat de schouder via de kop van de bovenarm aan de voorkant uit de kom schiet, dit noem je ook wel een anterieure schouder dislocatie. In sommige gevallen kan de schouder naar achter uit de kom schieten en dat wordt posterieure schouder dislocatie genoemd.

Een andere oorzaak kan zijn wanneer er sprake is van uitrekking van de banden en van het kapsel. Sporters die veel bovenhandse bewegingen maken zoals: volleyballers of zwemmers kunnen hier sneller last van krijgen. Door geleidelijke uitrekking ontstaat er een grotere bewegelijkheid van het gewricht, waardoor de schouder sneller uit de kom kan raken.

Hoe zit het schoudergewricht in elkaar?

De schouder bestaat uit botten, bindweefsels, pezen en spieren, die de arm met de romp verbinden. Het schoudergewricht behoort tot de kogelgewrichten, wat bekent dat deze in bijna alle richtingen kunnen bewegen. Het gewricht bestaat uit drie botten; sleutelbeen, schouderblad en de bovenarm. Op deze botten in kraakbeen te vinden, dit zorgt ervoor dat de schouder soepel kan bewegen.

‘Manueel therapeut behandeld met de handen’ 

fysiotherapie bij schouder uit de kom

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een schouderluxatie (herstel na schouderluxatie)?

De eerste paar weken is het belangrijk dat de schouder rust houdt en niet teveel belast wordt. Revalidatie van de schouder bij de fysiotherapeut zal voornamelijk gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de schouder om zo de stabiliteit van het gewricht te verbeteren. Fysiotherapeuten zullen de focus leggen op het vergroten van de bewegelijkheid van de schouder. Een fysiotherapeut geeft sturing en oefeningen die het best aansluiten bij de patiënt. Samenwerking tussen fysio en patiënt is erg belangrijk.

Eventuele extra behandeltechnieken die een fysiotherapeut kan toepassen zijn:

  • Manuele therapie
  • Medical taping
  • Triggerpointtherapie

Hoelang duurt het herstel van een schouderluxatie?

Bij de meeste mensen duurt het genezingsproces drie tot 6 maanden. Na drie maanden moet u de schouder weer normaal kunnen gebruiken op uw oorspronkelijke (activiteiten) niveau, maar heeft u zwaar lichamelijk werk is het verstandig om van te voren al een fysiotherapeut te raadplegen. Na deze drie maanden is het echter ook mogelijk om nogmaals herhaalde dislocatie te krijgen en is er een mogelijk dat er geopereerd moet worden.

infograpich-schouder-uit-de-kom

Meer informatie over Fysio Barendrecht?

Wilt u wat meer informatie over Fysiotherapie Barendrecht? Neem dan contact met ons op!

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Weekenden en avonden - Op afspraak

Locatie

Achterom 1A Barendrecht
Telefoon: 0180 849 257
Email: info@fysio-barendrecht.nl