Fysiotherapie na een meniscusblessure

Fysiotherapie na een meniscusblessure ! Fysiotherapie bij een gescheurde meniscus is grotendeels net zo effectief als een operatie.  Voor patiënten kan een operatie erg ingrijpend zijn. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat opereren niet meer altijd nodig is.

Fysiotherapie aan huis rijsoord

Fysio Barendrecht

Wat is een gescheurde meniscus?

De knie is een gewricht die bestaat uit het begin van de scheenbeen en de knieschijf en het uiteinde van de bovenbeen. Tussen de bovenbeen en het scheenbeen ligt een meniscus aan de binnenzijde van de knie en de buitenzijde van de knie. Een meniscus is een schijfje van kraakbeen en bestaat uit een speciaal verend vezelig elastisch weefsel. De schijfjes zijn belangrijk om de knie soepel te houden en de knie makkelijk te laten bewegen.

Een scheur in de meniscus kan spontaan genezen als de scheur is het goede doorbloedde buitenste deel van de meniscus zit. Een genezing van de meniscus duur enkele maanden. Op jonge leeftijd geneest de meniscus sneller dan op oudere leeftijd. Er is altijd mogelijk dat een gescheurde meniscus terugkeert, dit kan komen door een verkeerde draaiing van een val.

meniscusblessure

Symptomen van meniscus scheur

Wanneer we het hebben over een acuut gescheurde meniscus, ervaar je ook direct flinke pijn in de knie. De knie is ook vaak niet meer goed te bewegen en kan gaan zwellen. . Er is ook een mogelijkheid dat de knie soms “op slot” kan schieten, dit houd is dat er een gevoel kan ontstaan dat je door je knieën heen zakt.  

Wanneer we het hebben over slijtage van de meniscus zijn de symptomen milder dan bij een acuut gescheurde meniscus.

Fysiotherapie na een meniscusblessure

Een behandeling van een meniscusblessure zal gericht zijn op het mobiel maken van de knie en het versterken van de structuren rondom de knie. Bij een bezoek aan der fysiotherapeut kan deze  speciale oefeningen ontwerpen om uw kracht vast te houden tijdens het herstel en om u te helpen om weer volledige beweging in uw knie te krijgen. Door een fysiotherapeut wordt er  een oefenprogramma voor thuis, dat is toegespitst op uw aandoening.

Meniscusblessure-fysiotherapie

Oorzaken van een gescheurde meniscus?

Een scheur in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Een scheur kan ontstaan door een plotselinge draaibeweging tijdens het sporten of een ongeval. Een gescheurde meniscus is een blessure die veel voor komt bij de sport voetbal, het wordt ook wel een voetbalknie genoemd.

Afname van de kwaliteit kan ook zorgen voor een meniscus blessure. Tijdens het ouder worden neemt de elasticiteit van de meniscus af en wordt die minder soepel. In de meniscus kunnen zo geleidelijk scheurtjes ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot een grotere scheur, dit wordt ook wel de “slijtage meniscusscheur” genoemd.

Een meniscusblessure kan ook mogelijk ontstaan door afname van de kwaliteit van het kraakbeen in de knie. Wanneer het kraakbeen afneemt, neemt de kans op een scheur in de meniscus toe. Slijtage aan het kraakbeen wordt ook wel “artrose” genoemd.

Meer informatie over Fysio Barendrecht?

Wilt u wat meer informatie over Fysiotherapie Barendrecht? Neem dan contact met ons op!

Openingstijden

Maandag- vrijdag: 8:00-18:00
Weekenden en avonden - Op afspraak

Locatie

Achterom 1A Barendrecht
Telefoon: 0180 849 257
Email: info@fysio-barendrecht.nl